ADSL migratie van Telfort naar Compuserve

 

 

Op 30 maart 2009 heb ik besloten om mijn internetverbinding (inclusief vast bellen) via ADSL bij Telfort op te zeggen en over te stappen op Compuserve.

In het onderstaande zal ik verslag doen van deze migratie, zowel het administratieve als het technische gedeelte.

 

Op het moment van de bovenstaande beslissing was de situatie als volgt:

         Sinds mei 2007 ben ik lid van Speedlinq (20 Mb/s ADSL met bellen). Daarbij heb ik een Speedtouch 780-WL modem ontvangen.

         De werkelijke snelheid van de ADSL-verbinding is tussen de 16 Mb/s en 17 Mb/s.

         Telefonie is werkend, maar met andere gebruikers van VoIP (bij UPC en bij Telfort) treden problemen op. De verbinding komt niet tot stand en in sommige gevallen reset de modem dan ook spontaan.

         Sinds januari 2008 ben ik, door de overgang van Speedlinq naar Telfort, aangesloten via Telfort.

         Instelling van het Speedtouch 780-WL modem zijn (in het kort):

Verbindingsinstellingen

Info PVC (VPI.VCI): 0.34

Type: ETHoA

Serviceconfiguratie Telefonie

Registrar:�� sip.telefoniedienst.nl

Registrar Port:�� 5060

Proxy:�� sip.telefoniedienst.nl

Proxy Port:�� 5060

Expire Time:�� 6000

 

31 maart 2009

         Ik heb telefonisch opgezegd bij Telfort en daarbij aangegeven dat zowel de ADSL als het bijbehorende telefoonnummer door een andere aanbieder zullen worden overgenomen.

         Ik heb mij via internet aangemeld bij Compuserve voor de dienst ADSL + Telefonie. Daarbij heb ik gekozen voor een Zyxel 2602HW modem.

 

2 april 2009

         Ik heb een schriftelijke bevestiging van Telfort ontvangen. Mijn abonnement wordt be�indigd per 30 april 2009. Vanaf dat moment kan ik geen gebruik meer maken van de diensten van Telfort Internet. Ook de dienst Telfort vast bellen zal worden be�indigd.

         Ik heb een schriftelijk bevestiging van Compuserve ontvangen. Ik heb gekozen voor een Wireless multi-pc-ethernetmodem en de installatie zal ik zelf verrichten. Zodra de verwachte ADSL-opleverdatum bekend is, wordt ik per e-mail ge�nformeerd en dan ontvang ik ook het installatiepakket (modem, andere benodigde materialen en installatiehandleidingen). Na het activeren van de ADSL-lijn kan ik via de website Compuserve Telefonie aanvragen.

 

13 april 2009

         De status van de ADSL-verbinding is vandaag als volgt:

         Bandbreedte (verzenden/ontvangen) [kbps/kbps]: 942 / 16.986

         Uitgangsvermogen (verzenden/ontvangen) [dBm]: 8,0 / 8,5

         Signaalverzwakking lijn (verzenden/ontvangen) [dB]: 5,5 / 18,0

         SN-marge (verzenden/ontvangen) [dB]: 9,0 / 7,0

Dit is niet uitzonderlijk.

 

14 april 2009

         Vandaag heb ik een pakket van Compuserve ontvangen met daarin het door mij bestelde modem Zyxel P-2602HW-D1A. Bij dit modem was een brief gevoegd, gedateerd 10 april 2009, met daarin de opleverdatum van de ADSL-aansluiting, namelijk 13 april 2009 (gisteren dus). Alles werkt echter nog gewoon met Speedtouch 780-WL modem. Mijn abonnement is schijnbaar wel per 13 april 2009 ingegaan.
De op 2 april 2009 beloofde e-mail over de ADSL-opleverdatum heb ik niet ontvangen.

 

17 april 2009

         Vandaag lijkt het niet meer mogelijk om mijn telefonie via Telfort aan de praat te krijgen met de instellingen van het Speedtouch 780-WL modem.

         Als ik echter via Compuserve (www.compuserve.nl/voip) probeer om daar telefonie aan te vragen krijg ik als melding:

U heeft momenteel nog geen CompuServe ADSL. Zonder CompuServe ADSL is het niet mogelijk om CompuServe Telefonie aan te vragen.

         Schijnbaar is de datum van 13 april 2009, die in de brief bij het modem is genoemd, dus niet juist.

 

18 april 2009

         Vandaag contact gehad met de telefonische helpdesk van Compuserve, waar ik overigens snel werd geholpen. Volgens hun gegevens ben ik op 17 april 2009 (en dus niet op 13 april 2009) overgezet, maar duurt het even voordat dat in de systemen is verwerkt en dus kan ik pas na ongeveer een dag na het omzetten mijn telefonie aanvragen.
Na het aanvragen duurt het volgens Compuserve een paar dagen voordat ik inlogcodes voor telefonie krijg en daarna kan ik pas mijn nummerportering aanvragen. Dat duurt dan nog een tot twee weken.

         Vandaag het ik het Zyxel modem aangesloten. Ik heb het werkelijk alleen maar aangesloten en in eerste instantie helemaal niets geconfigureerd; het werkte zo uit de doos!!!
Inmiddels heb ik wel wat zaken geconfigureerd, zoals het draadloze netwerk en de DHCP-pool. Alles werkt prima.

         De status van de verbinding is als volgt

         Rate: 17230 kbps / 1062 kbps

         noise margin upstream: 10 db

         output power downstream: 23 db

         attenuation upstream: 5 db

         noise margin downstream: 9 db

         output power upstream: 12 db

         attenuation downstream: 17 db

         Het blijkt niet (meer) mogelijk om de inlogcodes van Telfort te gebruiken voor de VoIP instellingen op het nieuwe modem. Jammer.

 

19 april 2009

         Vandaag heb ik wederom geprobeerd om telefonie (VoIP) aan te vragen bij Compuserve. Ook nu krijg ik nog als melding:

U heeft momenteel nog geen CompuServe ADSL. Zonder CompuServe ADSL is het niet mogelijk om CompuServe Telefonie aan te vragen.

         Het (b)lijkt ook niet mogelijk om nieuwsgroepen te bereiken; Eweka wordt in elk geval geblokkeerd en bij een snelle rondgang over het internet (b)lijkt dat bij meerdere aanbieders te gelden.

 

20 april 2009

         Ook vandaag lukt het aanvragen van VoIP bij Compuserve niet vanwege de eerdergenoemde melding.

         Ik heb contact opgenomen met de helpdesk en mijn klacht uitgelegd. Dit is onmiddellijk verholpen en ik kon meteen VoIP aanvragen, hetgeen ik ook heb gedaan. Vreemd dat dit telefoontje naar de helpdesk nodig was.

         Ik was zeer teleurgesteld dat de eerste (wens)datum voor migratie van mijn telefoonnummer pas 5 mei 2009 is. Die datum heb ik dus maar opgegeven. Ik krijg wel binnen enkele dagen een Compuserve telefoonnummer.

 

22 april 2009

         Ik heb de brief met de inlogcodes voor VoIP ontvangen en de codes in het modem geplaatst. VoIP werkt nu op het Compuserve nummer.

 

29 april 2009

         Vandaag kwam ik er achter dat ook het geporteerde nummer werkt, dus bijna een week eerder dan de datum die ik op 20 april kon opgeven.

         Hiermee is de migratie ten einde; ADSL werkt (17268 kbps / 1044 kbps) en beide telefoonnummers werken voor zowel inkomende als uitgaande gesprekken.

 

Wordt niet vervolgd.